
תסמונת הישבן הרדום
כנראה שמעולם לא שמעתם על כך, אך מסתבר שזוהי תסמונת אמיתית לחלוטין ואף שכיחה למדי בשנים האחרונות. תסמונת הישבן הרדום או בשמה הלועזי: Gluteal Amnesia Syndrome (GAS) מתארת מצב בו שרירי הישבן הגדולים באזור האגן נהיים חלשים ולא תפקודיים. בשגרת היומיום שלנו יש חשיבות רבה לשרירי הישבן. הם עוזרים לנו ללכת, לקום ולעמוד. הבעיה מתחילה כאשר אנו לא משתמשים בהם מספיק והשריר, כמו כל שריר בגוף, מתחיל להתנוון.
החיים העכשוויים גורמים לרובנו לזוז הרבה פחות ממה שאנחנו צריכים. רובנו עובדים בעבודה משרדית וגם כאשר אנו חוזרים לביתנו בסוף היום, נעדיף לשבת מול הטלויזיה ולא להעסיק את הגוף. גם אצל ילדים ניתן לראות מגמה הולכת ופוחתת בכל מה שקשור להפעלת הגוף, מה שעלול לגרום לשינויים אבולוציוניים בהמשך ולמחלות שונות ומגוונות בטווח הקרוב. אחת מהן היא תסמונת הישבן הרדום.
כאשר אנו מעבירים את רוב היום בישיבה, קיים דיכוי בשדר העצבי לשרירים, מה שמגביל את עוררות השרירים, מקצר ומגביר את מתח השרירים הנגדיים ובסופו של דבר מוביל לירידה תפקודית, חולשה וניוון שרירי הישבן. כל זה עשוי להוביל לגיוס של שרירים "מפצים" שנכנסים לפעולה וגורמים לליקויים במערכת התנועה ולפציעות.
שרירי הישבן שוכנים באזור האגן, בחלקו הצידי והאחורי. הם מורכבים משריר העכוז הגדול, העכוז התיכון והעכוז הקטן. שריר העכוז הגדול הוא השריר בעל פוטנציאל גדילת השריר הגדול ביותר בגוף ויש לו חשיבות רבה בתנועה שלנו. לשריר העכוז התיכון חשיבות רבה בייצוב גופנו במהלך הליכה ומניעת נפילות.
ברגע שיש לנו ירידה תפקודית בשרירי הישבן, גופנו יפעיל שרירים אחרים כ"פיצוי" על החוסר ביכולתו להפעיל את השרירים הנכונים. דבר זה יגרום לחוסר איזון, חלוקת עומסים לא אידיאלית, עומס מוגבר על המפרקים ופציעות נוספות.
על מנת לאבחן את תסמונת הישבן הרדום קיימות בדיקות פיזיולוגיות פשוטות, את חלקן ניתן גם לעשות לבד בביתננו, אך כמובן שמומלץ לאבחן את התסמונת על ידי איש מקצוע ואף מאמן כושר אישי.
תסמונת הישבן הרדום נגרמת מחוסר פעילות ולכן בשביל להימנע ממנה מומלץ פשוט להפעיל את הגוף ולבצע פעילות גופנית שוטפת, גם אם מינימלית כמו הליכה.